Hibrit öğrenme modelinin dezavantajları | Eğitim Teknolojileri


Hibrit öğrenme modelinin dezavantajları | Eğitim Teknolojileri


Hibrit öğrenme, eğitimin sunulma şeklini yeniden şekillendirmemize yardımcı oluyor, ancak hibrit öğrenmenin bazı temel zorluklarını anlamak önemlidir. Ek olarak, bu zorluklar tam olarak anlaşıldıktan sonra, bir eğitimcinin görevi; bunların üstesinden gelmenin yollarını bulmaya çalışmak ve fiziksel olarak mevcut öğrenciler ile uzaktan öğrenenler için mükemmel bir öğrenme deneyimi sunma çabası içine girmektir.

Hibrit öğrenme ve çözümleri ile ilgili dört zorluğu konuşacağız okumaya devam edin.

Karma öğrenme kavramı geniş anlamda eşzamanlı öğrenme olarak tanımlanabilir; bu, yüz yüze ve uzaktan öğrenmeyi eşzamanlı olarak birleştirir - ikisi arasındaki boşluğu doldurur - ve bazı mükemmel avantajlar sağlayabilirken, bazı zorlukları kabul etmek de aynı derecede önemlidir. 

Bu makalede, bu zorluklardan dördünü daha ayrıntılı olarak ele alacağız, neden var olduklarını, dersler üzerindeki etkilerinin ne olduğunu ve en önemlisi öğretmenlerin ve öğrencilerin bunları aşmak için neler yapabileceklerini keşfedeceğiz.

Öğrenci Katılımıyla İlgili Zorluklar

Karma öğrenmenin temel potansiyel zorluklarından biri, öğrenci katılımı kavramı etrafında döner. Özellikle, eşit bir öğrenme deneyimi sunmak için hem sınıfta fiziksel olarak bulunan öğrencileri hem de uzaktan öğrenen öğrencileri birbirleri kadar meşgul tutmak zor olabilir.

Öğretmenlerin sınıf ortamlarında öğrenci katılımını artırmak için kullandıkları yöntemlerin çoğu, karma bir öğrenme düzeneği ile mümkün olmayabilir, çünkü uzaktan öğrenenler potansiyel olarak bu çabaların dışında tutulabilir. Aynı zamanda, uzaktan öğrenenleri meşgul etmeye yönelik yoğun çabalar, sınıftakilerin de bağlantısının kesilmesine neden olabilir.

Bunun Üstesinden Nasıl Gelinir

Buradaki çözümlerden biri , öğrenme yönteminden bağımsız olarak uygulanabilir öğrenci katılım etkinliklerine odaklanmaya çalışmaktır Örneğin, aktif öğrenme, grup sınıf tartışmaları ve sınavlar gibi şeylerle elde edilebilir ve bunların her ikisi de potansiyel olarak ekran paylaşımı ve canlı yayın teknolojisi gibi teknolojiler aracılığıyla kolaylaştırılabilir.

Öğretmenler, öğrenci bağlantısının kesilmesinin bazı klasik belirtilerine göz kulak olmak için bir teknoloji kombinasyonu ve sınıfta kendi mevcudiyetlerini de kullanabilir Bunlar arasında göz teması eksikliği, can sıkıntısını gösteren yüz ifadeleri ve grup tartışmalarına ve benzeri faaliyetlere katılmama yer alır.

Karma öğrenmenin zorlukları - öğrenci katılımı

Teknik Sorunlar için Potansiyel

Hibrit öğrenme yaklaşımını benimserken ortaya çıkabilecek bir diğer olası sorun, teknik sorunların ortaya çıkmasıdır. Bunlar birçok farklı şekilde olabilir, ancak bir sınıfın veya bir kursun üyeleri bu alanda zorluk yaşarsa, bu sadece kendi öğrenmelerini değil, aynı zamanda diğer öğrencilerin öğrenmelerini de bozabilir.

Uzaktan öğrenenlerin, ses sorunları veya canlı bir akışa bağlanma zorluklarından bilgisayarlarıyla ilgili daha karmaşık sorunlara veya kurs için kritik olan yazılımları kullanamama gibi bir dizi farklı teknik sorunu olabilir. Ciddiyetine bağlı olarak, iyi bir öğrenme deneyimi elde etmeyi neredeyse imkansız hale getirebilirler.

Hibrit öğrenmenin genellikle sınıf içinde de teknoloji kullanımını gerektirdiğini ve bunun da teknik sorunlara ve derslerde aksamalara neden olma potansiyeline sahip olduğunu hatırlamak da önemlidir.

Bunun Üstesinden Nasıl Gelinir

Bu, üstesinden gelinmesi en zor olan zorluklardan biridir, çünkü teknik sorunlar insanları farklı zamanlarda farklı şekillerde etkileyebilir, yani 'herkese uyan tek bir çözüm' yoktur. Bununla birlikte, potansiyel zararların bir kısmı eğitim yoluyla önlenebilir, böylece öğretmenler yaygın sorunlarla nasıl başa çıkacaklarını bilirler.

Kesintiyi azaltmak için bir başka olası seçenek, uzaktan öğrenenlerden derse mümkün olduğunca birkaç dakika erken bağlanmalarını istemektir. Bunu yapmak, ders başlamadan önce teknik sorunları belirlemeye ve bunlara çözüm bulmaya çalışmadan önce size biraz zaman verecektir. Ayrıca dersleri kaydedebilir ve yükleyebilirsiniz, böylece ciddi teknik zorluklar yaşayan herkes daha sonraki bir noktada dersi yine de yakalayabilir.

Bu, sınıftakilerin yaşadığı teknik sorunların aynı anda uzaktaki sorunların da üstesinden gelmeye gerek kalmadan hızlı bir şekilde çözülebileceği anlamına gelir. Sonuç olarak, kesinti umarız en aza indirilmelidir.

Hibrit öğrenme modelinin dezavantajları | Eğitim Teknolojileri

İşbirliğini Kolaylaştıran Sorunlar

İşbirliğine dayalı öğrenme kavramı birçok kursun temel bir bölümünü oluşturur ve öğrenme deneyimini geliştirebilir. Aslında, işbirliğine dayalı öğrenmenin faydaları arasında artan sosyal etkileşim, ekip çalışması becerilerinin geliştirilmesi ve bilgiyi daha fazla gömme yeteneği bulunur, bu da uzun vadeli elde tutma oranını iyileştirebilir.

Bununla birlikte, karma bir öğrenme ortamında işbirliğini kolaylaştırmak daha zordur. Geleneksel sınıf ortamlarında, öğrenciler fiziksel olarak gruplara yerleştirilebilir, ancak bu, bazı öğrenciler uzaktan öğrenirken bu geçerli değildir. Bu nedenle, iki öğrenme stratejisinin kombinasyonu, işbirliğine bir engel teşkil eder.

Bunun Üstesinden Nasıl Gelinir

Yeni geliştirilen teknoloji araçlarıyla bir karma öğrenim sınıfının tüm üyelerinin paylaşılan beyaz tahtaya, ekran paylaşımına ve canlı notlara dönmesine izin verebilir, 'Grup Sohbeti' grupları oluşturulabilirsiniz, böylece birden çok farklı işbirliği grubu oluşturulabilir ve bunları ayrı tutulabilirsiniz.

Dijital beyaz tahta teknolojisi mevcut olduğunda ve öğrencilere onu nasıl kullanacakları öğretildiğinde, öğrencilerin işbirliğine dayalı etkinlikleri kaçırmaları için hiçbir neden ve uzaktan ve yüz yüze öğrenenleri ayırmak için bir neden yoktur. Bu arada, çevrimiçi sohbetler gibi eşzamanlı iletişim seçenekleri, yüz yüze etkileşimlerin faydalarının çoğunun kopyalanmasına yardımcı olabilir.

Hibrit öğrenme modelinin dezavantajları | Eğitim Teknolojileri

Dosyaları ve Öğrenme Materyallerini Paylaşma

Bir hibrit öğrenme kursuna katılan kişiler bunu farklı fiziksel konumlardan yaptıklarında, cihazlar arasında dosyaları, öğrenme materyallerini ve diğer içeriği paylaşmaya açık bir ihtiyaç olacaktır. Bununla birlikte, bunun güvenli bir şekilde ve dersleri aksatmadan yapılmasını sağlamak için net bir strateji gerektirir.

Uyumluluk, burada başka bir önemli sorun olabilir. Uzaktan öğrenen bir öğrencinin bir proje üzerinde işbirliği yaptığı için sınıftaki birine dosya göndermesi gereken bir senaryo hayal edin. İki öğrenci proje üzerinde çalışmak için farklı bir yazılım kullanıyor ve dosyayı alan öğrenci onu açamıyor.

Bu tür sorunlar önemli gecikmelere neden olabilir ve öğrencilerin temel materyallere erişememesine neden olabilir.

Bunun Üstesinden Nasıl Gelinir

Buradaki ana çözüm, insanların hem ders sırasında hem de dersler arasında kullandığı teknolojiyi standartlaştırmaya çalışmaktır. İnsanların güvendiği donanımı standart hale getirme olasılığınız düşük olsa da, bulut bilişim teknolojisi ve Microsoft Office 365 gibi çözümler aracılığıyla potansiyel olarak bir ölçüde tekdüzelik yaratabilirsiniz .

Bulut dosya paylaşım seçenekleri, parolalar gibi koruyucu önlemlerin kullanılabildiği ve erişimin gerçekten ihtiyacı olanlarla kolayca sınırlandırılabildiği güvenli bir ortamda dosya paylaşımını kolaylaştırmanın harika bir yolunu da sağlar.

Hibrit öğrenme modelinin dezavantajları | Eğitim Teknolojileri

. . .

Karma öğrenme gelişmeye ve gitgide büyümeye başlayan bir kavramdır ve farklı öğrenme tercihlerini desteklerken eğitime erişimi önemli ölçüde genişletme potansiyeline sahiptir. Yine de, farkında olunması gereken bazı temel zorlukları vardır. Hem hibrit öğrenmenin zorluklarını hem de bunlara yönelik çözümleri anlamak, herkesin öğrenme sağlayabileceği  bir eğitim ortamı oluşturmada yardımcımız olabilir.

Yorum Gönder

0 Yorumlar